La recepta màgica de la ratafia
Època: 23 de juny Dificultat: Mitja (cal saber determinar les plantes)
Diu la llegenda que el dia 23 de juny, el dia de la revetlla de sant Joan, el dia de la nit més curta de l'any, es el dia que les plantes es troben en el seu punt més màgic, especial i energètic.
Aquest dia és l'escollit per molts per a fer la Ratafia, la ratafia es una beguda amb molta història i cada casa cada persona té la seva pròpia recepta. Nosaltres, des de la Torre de Casanova, compartim la nostre per a que tots en pogueu gaudir. Pas a pas... neix la ratafia.
Diu la llegenda que el dia 23 de juny, el dia de la revetlla de sant Joan, el dia de la nit més curta de l'any, es el dia que les plantes es troben en el seu punt més màgic, especial i energètic.
Aquest dia és l'escollit per molts per a fer la Ratafia, la ratafia es una beguda amb molta història i cada casa cada persona té la seva pròpia recepta. Nosaltres, des de la Torre de Casanova, compartim la nostre per a que tots en pogueu gaudir. Pas a pas... neix la ratafia.
Les
nous verdes son l'ingredient principal de la ratafia, nous verdes, cal
pendre'n un nombre sempre imparell. Les nous son les que donen el color
fosc a la ratafia i també el sabor amargant, si volem una ratafia suau,
només esberlarem les nous i n'hi posarem un nombre petit 1-3 per litre
d'alchol, si per la contra volem una ratafia més forta, posarem les nous
trinxades ben petites i en més quantitat.
Durant
el mati es recullen les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries
amb que volem fer la ratafia, en el nostre cas enguany hi hem posat:
- Cua de cavall
- Romaní
- Poliol
- Farigola
- Herba de sant Antoni
- Menta
- Tarongina
- Sajolida
- Donzell
- Flors de pericó
- Hisop
- Milflors
- Camamilla
S'hi hagués pogut posar un centenar d'altres plantes, nosaltres hem escollit les que més ens agraden i les que tenim a l'abast.
Elaboració:
Es
posen totes les herbes en un recipient amb un boc ben ample per
facilitar la manipulació de les herbes, és important respectar de nou
els nombres imparells. S'hi afegeixen les nous, nou moscada, una
branqueta de canyella, pells seques de taronja, llimona i poma. A
continuació s'hi afegeix l'alcohol que haguem escollit, anís sec, anís
dolç o bé aiguardent 30%.
El pot es tapa, tot i que no hermèticament, per deixar que respiri i es posa 40 dies sol i serena.
En
40 dies, la primera setmana d'agost aproximadament, es retiren les
herbes i es filtra la beguda. Prèviament caldrà haver preparat un
almibar de sucre integral amb aigua i un cop fred, es barreja amb la
resta de beguda filtrada.
La
ratafia es reserva fins a la nit de nadal en un lloc fresc i fosc ben
tapada, nit màgica de nou en que 6 mesos més tard es pot gaudir
d'aquesta dolça i digestiva Ratafia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada