CUINES AMB MI?

La recepta màgica de la ratafia

Època:  23 de juny  Dificultat: Mitja (cal saber determinar les plantes) 

Diu la llegenda que el dia 23 de juny, el dia de la revetlla de sant Joan, el dia de la nit més curta de l'any, es el dia que les plantes es troben en el seu punt més màgic, especial i energètic.
Aquest dia és l'escollit per molts per a fer la Ratafia, la ratafia es una beguda amb molta història i cada casa cada persona té la seva pròpia recepta. Nosaltres, des de la Torre de Casanova, compartim la nostre per a que tots en pogueu gaudir. Pas a pas... neix la ratafia.



Les nous verdes son l'ingredient principal de la ratafia, nous verdes, cal pendre'n un nombre sempre imparell. Les nous son les que donen el color fosc a la ratafia i també el sabor amargant, si volem una ratafia suau, només esberlarem les nous i n'hi posarem un nombre petit 1-3 per litre d'alchol, si per la contra volem una ratafia més forta, posarem les nous trinxades ben petites i en més quantitat. 


Durant el mati es recullen les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries amb que volem fer la ratafia, en el nostre cas enguany hi hem posat:

- Cua de cavall
- Romaní
- Poliol
- Farigola
- Herba de sant Antoni
- Menta 
- Tarongina
- Sajolida
- Donzell
- Flors de pericó
- Hisop
- Milflors
- Camamilla

S'hi hagués pogut posar un centenar d'altres plantes, nosaltres hem escollit les que més ens agraden i les que tenim a l'abast.

Elaboració:

Es posen totes les herbes en un recipient amb un boc ben ample per facilitar la manipulació de les herbes, és important respectar de nou els nombres imparells. S'hi afegeixen les nous, nou moscada, una branqueta de canyella, pells seques de taronja, llimona i poma. A continuació s'hi afegeix l'alcohol que haguem escollit, anís sec, anís dolç o bé aiguardent 30%.


El pot es tapa, tot i que no hermèticament, per deixar que respiri i es posa 40 dies sol i serena. 


En 40 dies, la primera setmana d'agost aproximadament, es retiren les herbes i es filtra la beguda. Prèviament caldrà haver preparat un almibar de sucre integral amb aigua i un cop fred, es barreja amb la resta de beguda filtrada.

La ratafia es reserva fins a la nit de nadal en un lloc fresc i fosc ben tapada, nit màgica de nou en que 6 mesos més tard es pot gaudir d'aquesta dolça i digestiva Ratafia.